Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ο Πανούλης

Έχει μισή ώρα που περιμένω τον Πάνο για μάθημα κι αυτός άφαντος. Αφού είδα κι απόειδα κι ο καφές που του έφτιαξα, -γιατί πάντα τον περιμένω με ζεστό έτοιμο καφέ- πάγωσε, επήρα τον τηλέφωνο να δω που χάθηκε.
"Ου κυρία εξέχασα."
Εξέχασε λέει! Πώς γίνεται να ξεχνάς πως έχεις μάθημα? Εγώ γιατί ποτέ δεν εξέχασα πως έχω μάθημα. Εφάγαμε μισή ώρα προχθές να βρούμε μέρα και ώρα να βολεύει και τους δυο και μετά το ξεχνά? Ώρες-ώρες απορώ για την μνήμη του. Δεν έχει έτσι πράμα. Πόσο μπορεί δηλαδή κάποιος να σε γράφει στα απαυτά του. Αυτή την ουτοπία για να δώσω ένα παράδειγμα μου έβγαλε την Παναγία να τη μάθει. Κι αμφιβάλλω πάαααααρα πολύ αν το ρωτήσει κάποιος τώρα τι σημαίνει αν θα ξέρει.

Κοίταξε για να δεις. Διαβάζουμε. Σταματώ. Εξηγώ. Θεωρώ δεδομένο πως ξέρει 18 χρονών άνθρωπος τι σημαίνει ουτοπία μα δεν ξέρω γιατί, είπα να ρωτήσω.
-Ουτοπία ξέρεις τι σημαίνει, έτσι Πανούλη?
-Καλό! μ΄έναν ενθουσιασμό ο Πανούλης. Είναι το ναρκωτικό.
-Ναρκωτικό?! Έχει τέτοιο ναρκωτικό? Πού το άκουσες?
-Ξέρω το κυρία, έχει ένα σύνθημα ο ΠΑΟΚ και λέουμε το, να σου το πω?
-Ε, για πες το Πανούλη να δούμε.
Και βλέπω τον Πανούλη πρώτη φορά, έχει ένα χρόνο τώρα, ενθουσιασμένο και παθιασμένο με κάτι να απαγγέλλει ''λένε πως είσαι μια ουτοπία κι όλο με ψάχνει η αστυνομία" και κάτι τέτοια.
-Μάλιστα, λέω εγώ και κάνω πως θυμώνω. Άνοιξε τετράδια Πανούλη και να ετυμολογήσεις τώρα όλες τις λέξεις του συνθήματός του ΠΑΟΚ.
Έχουμε σπαταλήσει έτσι είκοσι λεπτά, μήπως και εμπεδώσει ο Πανούλης τι είναι ουτοπία. Το επόμενο μάθημα, να την πάλι μπροστά μας η ουτοπία.
-Τι είπαμε ότι σημαίνει ουτοπία Πανούλη?
-Ναρκωτικό.
-Ρε Πανούλη! Είκοσι λεπτά φάγαμε ρε αγόρι μου το περασμένο μάθημα να αναλύσουμε το σύνθημα του ΠΑΟΚ και λέεις μου πάλι ναρκωτικό?!
-Α ναι, τι είπαμε κυρία, θύμισε μου?
Θυμίζω τον. Και σπαταλώ ακόμα μισή ώρα να του ξεκαθαρίσω πως άλλο η ουτοπία κι άλλο το όπιο , με το οποίο υποθέτω το συγχύζει, και κουβέντα στην κουβέντα φτάνουμε στον Μαρξ και δεν έχουμε σταματημό οι σύντροφοι. Περνούν κανά δυο μαθήματα ακόμα και να το πάλι. Η ουτοπία.
-Ω!, λέω, να η ουτοπία. Για πες μου τώρα τι σημαίνει Πανούλη και κανόνισε να θυμάσαι αυτή τη φορά.
-Εεεε..
-Ρε Πανούλη σοβαρομιλάς?!
-Είμαι σίγουρος πως το είπαμε.
-Άι γαμήσου Πανούλη που μου σαι και σίγουρος και θες να μπούμε και Πανεπιστήμιο.

Γίνεται έτσι αντιληπτό πόση σημασία μου δίνει ο Πανούλης και πόσο πολύ με υπολογίζει γενικά ο Πανούλης. Να ήταν άλλη μέρα βέβαια δε θα με ένοιαζε για τον Πανούλη. Θα έπεφτα να κοιμόμουν. Αλλά τώρα έγινα Τούρκος με τον Πανούλη γιατί θα μπορούσα, Παρασκευή απόγευμα, να έπινα καφέ με τις φιλενάδες μου κι όχι να περιμένω σαν το μαλάκα τον Πανούλη. Ή ακόμα καλύτερα θα έμενα παραπάνω στο γυμναστήριο να συνέχιζα το σαλιάρισμα με το γυμναστή - α ναι και τη γυμναστική βεβαίως- κι όχι να τρέχω ιδρωμένη μες τις βροχές σαν το χαζοπούλι να προλάβω τον Πανούλη. Κι εφώναζε μου ο γυμναστής. -Πού πας δεν έκανες χέρια! -Βιάζομαι, φώναζα τρέχοντας προς την έξοδο και φώναζε κι αυτός ξωπίσω μου, -Δεν είναι σωστό πρέπει να γυμνάζεις όλο σου το σώμα. Και έκλεινε η πόρτα κι εγώ εσυνέχιζα, -Μα έχω Πανούλη! 
Κι ο Πανούλης? Ου κυρία εξέχασα!







22 σχόλια:

ρίτσα είπε...

χαχαχα, ο πανούλης
πέρκει να εν τζιαι κανένας μαντράχαλος ως τζιηπάνω τζιη

μήπως σύγχισε την ουτοπία με το έκσταση καλέ;

σαλιαρίσματα ακούω, τέλεια!!

Prisoned Soul είπε...

Κουράγιο... αυτά έχει η εκπαίδευση... χρειάζεται υπομονή...

Joy Tears είπε...

θαυμάζω την υπομονή σου πραγματικά!! εγώ αν ήμουν δασκάλα/καθηγήτρια ή στο φρενοκομείο θα κατέληγα ή στην φυλακή!!

DRN 06 είπε...

Απολαυστικό το σημερινό ποστ σου!

Όλα τα λεφτά ο Πανούλης...

Μην απορείς για τη μνήμη του, απλώς άλλα πράγματα κατακλύζουν τον εγκέφαλό του (ΠΑΟΚ, η κοπελίτσα που κάθεται στο μπροστινό θρανίο κτλ) και χώρος για το μάθημα δεν μένει... :-)

Anti-Christos είπε...

Πάλι καλά που δεν νομίζει ότι η Ουτοπία είναι γειτονική χώρα της Φρουτοπίας!

Γράψε και την άλλη ιστορία με το επίθετο του "Σωκράτη" ή του "Σοφοκλή", δεν θυμάμαι για ποιόν μου έλεγες...

Όλα τα λεφτά!

Neerie είπε...

ο Πανούλης κάτι έσιει μες το νου του αλόπως
ρώτα τον, να ξέρεις τουλάχιστον τί σε ανταγωνίζεται!
τζαι μπορεί να σου δώσει παραπάνω σημασία!

Neerie είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Aurora είπε...

Προφανώς είμαστε συνάδελφοι. θυμίζει μου ένα μαθητή που είχα και προετοίμαζα για παγκύπριες... Δεν μπορείτε να φανταστείτε! Μέσα στο μυαλό του όλα ήταν ένας αχταρμάς. Το 1974 διώξαμε τους Εγγλέζους, το ΄55 είπαμε το "Οχι", στους Τούρκους εννοείται... Το 1821 κατέβηκε η ναζιστική ση΄μαία από την Ακρόπολη... Χέσε. Ήθελα να τραβώ τα μαλλιά μου.
Και η δικαιολογία ήταν ένα πρόβλημα υγείας που είχε και επηρέαζε τη μνήμη του. Οκ, fair enough. "Αλλά τους παίχτες του ΑΠΟΕΛ μια χαρά τους θυμάσαι όλους!" ήταν η αντίδρασή μου μια μέρα (ήταν ήδη Μάιος)και ο μαθητής δεν ξαναπάτησε. Ηθικό δίδαγμα: Τα ιδιαίτερα ήταν η χειρότερη δουλειά που έκανα ποτέ. Ειλικρινά.

homo anisorropus είπε...

Ρίτσα: Είναι ναι μαντράχαλος ως τζειπάνω τζεί! Εγώ εσκέφτηκα πως την συγχύζει με το όπιο γι αυτό έκατσα να του τα ξεκαθαρίσω τάχα μου. Τελικά με το όπιο ήξερε τι ήταν με η ουτοπία

Prisoned Soul: Χρειάζεται πολλή υπομονή Soul μου!

Rain Tears: :)))Προς το παρόν παλεύεται γιατί τουs έχω έναν έναν, άμα μπω σε τάξη δεν ξέρω αν θα αντέχω.

Dreamon: Δείχνω κατανόηση Dreamon μου, μη νομίζεις, αλλά μερικές φορές φτάνει με στα όρια μου και θέλω να χτυπώ το κεφάλι μου στον τοίχο.

homo anisorropus είπε...

Anti-Christos: :)) Σιγά μην ξέρει ο Πανούλης τι είναι η Φρουτοπία!
Είναι το επίθετο του Ευριπίδη που με ρωτούσαν, αλλά δεν ήταν βεβαίως ο Πανούλης, γιατί ο Πανούλης δεν έχει ποτέ απορίες. Ξέρει τα όλα. Όπως και την ουτοπία. Άσε θα κάνω καμιά φορά καμιά ανάρτηση με όλα τα κορυφαία που μου έτυχαν.

Neerie: Μα ξέρω τι έχει στο νου του ο Πανούλης. Τα αυτοκίνητα, τις μοτόρες, τις εξόδους του, τα τσιγάρα του, την Ομόνοια και τον ΠΑΟΚ. Όλα τα υπόλοιπα δεν τον αφορούν. Ούτε καν τα κορίτσια. Είναι μαγκάκι άγριο.

Aurora: :) Τουλάχιστον ο δικός σου μαθητής αντιλαμβανόταν πως κάτι δεν πήγαινε καλά, ο δικός μου νομίζει πως είναι όλα υπέροχα.
Ειλικρινά σου μιλώ, πρώτη φορά ακούω κι άλλον εκτός από εμένα να λέει πως δεν του αρέσουν τα ιδιαίτερα. Ελπίζω η κατάσταση σε τάξη σχολείου να είναι καλύτερη..

travelbug είπε...

χμ...δε θέλω να είμαι η απαισιόδοξη της παρέας αλλά σαν εκπαιδευτικός κι εγώ, νομίζω πως αν δεν πάρει σοβαρά το θέμα ο Πανούλης, ότι κι αν κάνεις εσύ, δεν έχει σωτηρία...νομίζω θα ήταν καλό να του το αναφέρεις! και μην αγχώνεσαι, αυτός θα έπρεπε και δεν το κάνει!!!

Ουφ! είπε...

μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ με τι μπέρδευε την ουτοπία ο Πανούλης...
κι εσύ τον πήγες μέσω Μαρξ στο όπιο του λαού;
:-)))))

Ανώνυμος είπε...

εγώ εν να τον έδερνα.. ειλικρινά! καλά τζαι μπορείς τζαι εν τον βρίζεις τουλάχιστον..

Ο Πανούλης μάλλον δεν κάμνει για πανεπιστήμιο..

άμα δεν το'χεις δεν το'χεις.

Ανώνυμος είπε...

φεγγαροντυμένη έπεσα πάνω στο μπλογκ σου τυχαία και το διάβασα μονοφατσιά. είναι οτι πιο ειλικρινές έχω διαβάσει. απλά τα συγχαρητήρια μου.

Takis X είπε...

Αυτό αγαπητή μού είναι διήγημα,τί ποστ και αηδίες,πολύ καλό και πρέπει να ευχαριστήσουμε ΄τόν πανούλη παροτι στα χει κάνει τσουρέκια.

Να τόν δείρεις

Aurora είπε...

Με αντιλαμβανόταν με τίποτε!! Όλα νορμάλ του φαίνονταν. Έμενα η τάξη μου άρεσε πολύ περισσότερο. Απίστευτη εμπειρία. Ειδικά αν πετύχεις κανένα καλό τμήμα (σπάνια, βέβαια). Εμένα μου την έδιναν τα ιδίαιτερα επειδή κατά 98% κάνεις μια τρύπα στο νερό, αφού οι περιπτώσεις που σού 'ρχονται είναι ήδη χαμένες από χέρι. Ενώ στην τάξη έστω και ένας από τους 25 κάτι θα μάθει. Εγώ βέβαια έφυγα νωρίς από τα σχολεία, οπότε δεν πρόλαβα να κουραστώ. Καλή δύναμη!

Aurora είπε...

Btw,ένας μου είχε πει ότι η ετοιμολογική ρίζα της "άρνησης" είναι το "αρνί". Irest my case.

x-man είπε...

Φοβερή η ανάρτηση, και οι διάλογοι βγάζουν τοοό γέλιο.

Τον αδικείς όμως τον Πανούλη όταν λες ότι δεν αντιλαμβάνεται την ουτοπία. Ίσως ασυνείδητα και αντανακλαστικά ίσως ακόμη και από αίσθημα καθαρής αυτοσυντήρησης νομίζω ότι ο μαθητής σου βρίσκεται στον «δικό του» κόσμο. Λες να μην γνωρίζει ότι ο συνδυασμός πρωτάθλημα και ΠΑΟΚ- για παράδειγμα- είναι ουτοπία; (με την ευκαιρία δεν μας κάνεις και έναν ετυμολογικό προσδιορισμό της λέξης για να την εμπεδώσουμε καλλίτερα).

Καλημέρα, και καλή Μεγάλη Εβδομάδα.

homo anisorropus είπε...

Marcella: Εμ το ξέρω Marcella μου κι αυτός το ξέρει μα έλα που δεν έχει όρεξη.

Ουφ: :)) Ναι! Κακώς βέβαια γιατί τομ εμπέρδεψα παραπάνω.

Ηλέκτρα: :) Δε μπορώ να το δέρω, είναι δύο μέτρα άνθρωπος, άσε που του έχω αδυναμία και δε μπορώ ούτε καν να του φωνάξω.

homo anisorropus είπε...

ِΑνώνυμος: Αχχχχχ ευχαριστώ πολύ :)

Takis X: Oh thanks Takis! Δε δέρνω, δε φωνάζω και είμαι πάρα πάρα πολύ μαλακτή. Δυστυχώς!

Aurora: Το αρνί?!! :)))) Πολύ μου άρεσε! Ακολουθείς την πορεία που ζηλεύω πάντως!

X-Man: Ευχαριστώ X-Man μου. Σ έχασα κι εσκεφτόμουν να σου στείλω εμαιλ. Για τον παοκ δεν έχω ιδέα, μόνο με την ομόνοια ασχολούμαι!! :)
Καλή Μεγάλη εβδομάδα και σε σένα!!!

One of the people είπε...

Γελασα πολυ με το post α λα κυπριακα... Καλως σε βρηκα...

homo anisorropus είπε...

:) Ευχαριστώ :). Πολύ χάρηκα που πέρασες.