Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

"Έχει βρέξει εδώ ψυχή μου; Τι σημαίνουν όλα αυτά;"

Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό, αλλά μέσα σε ένα χρόνο, όλοι μου οι φίλοι βρήκαν ταίρια, λογοδόθηκαν κι ετοιμάζονται για γάμους. Όλοι μαζί όμως. Μη μείνει κανείς με το παράπονο.

Πληροφοριακά, όλα τα Σαββατοκυρίακα του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου του επόμενου χρόνου θα είμαι απασχολημένη με το να ψάχνω φουστάνια, να γεμίζω φακελάκια και να τρέχω στους γάμους.

Έτσι όλα τα πράγματα στην παρέα άλλαξαν φέτος. Όλα όμως. Νιώθω το κλίμα στις συναντήσεις μας πια μουδιασμένο, μην πω βαρύ κι ακουστεί κάπως. Μου τηλεφωνούν για καφέ κι εμένα η σκέψη μου είναι πάλι να βγω με τα ζευγάρια? Κι όταν εγώ θέλω να πάω για καφέ, κάνω χίλιες σκέψεις πια, μήπως τους ενοχλήσω, μήπως θέλουν να βγούν μόνοι τους κι άμα τελικά το κάνω, πρέπει να ρωτήσουν τα έτερα τους και να δούμε. Κι όταν τελικά βλέπουμε τρέμει η ψυχή μου μήπως ξεκινήσουν και μιλούν πάλι για τα catering, τις αίθουσες δεξιώσεως, τα λουλούδια και τα λουκούμια και εννοείται πως γι αυτά ξεκινούν και μιλούν - γιατί αυτό απασχολεί τα πλάσματα πώς να το κάνουμε τώρα- κι ενώ στην αρχή ένα ενδιαφέρον το είχε, τώρα πια μπορώ και να κόψω τις φλέβες μου από τη βαριεστημάρα. Αμ το άλλο? Που κάθονται όλοι κι ονειρεύονται hen s night στην Αθήνα. Δε μπορώ να καταλάβω σε ποιόν νομίζουν πώς απευθύνονται. Διότι αν έδωσα την εντύπωση πως είμαι η εγγονή του Ωνάση, δεν είμαι.

Η μάνα μου παρακολουθόντας την κατάσταση έχει αφηνιάσει. Τι κακό μεγάλο που έπαθε που της ξέμεινε η κόρη. Το τι εξάψαλμους ακούω δεν περιγράφεται. Που ο νους μου είναι πάνω από το κεφάλι μου και μόνο να γυρίζω με ενδιαφέρει και δεν είμαι ικανή να έβρω έναν άντρα και δεν βλέπω που όλες μου οι συμμαθήτριες και οι ξαδέλφες και οι φίλες επαντρευτήκαν κι αυτή στην ηλικία μου είχε δυο παιδιά κι εγώ γιατί όχι και τα χρόνια περνούν και γιατί όλος ο κόσμος έκανε κοπελλούθκια κι αυτή έκανε εμένα...

Σύμφωνα με μια έρευνα -που άκουσα κάπου στην τηλεόραση και δεν έχω ιδέα πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι- στην Κύπρο αναλογούν τέσσερις γυναίκες για κάθε άντρα. Αν συνυπολογίσει κανείς αυτούς που είναι με ξένες και τους gay και το γεγονός ότι σε αυτό το νησί όλοι μικροπαντρεύονται άρα 30αρης και single δεν πολύ αφθονεί γίνεται αμέσως αντιληπτό πως τα πράγματα είναι μάλλον δυσοίωνα.

Κι ανάμεσα στους γάμους όλων μου των φιλενάδων, στο μουρμουριτό της μάνας μου και τις έρευνες, εγώ. Σε κατάσταση αποχαύνωσης και shock. Που πάντα πίστευα πώς είμαι πολύ μικρή για όλα και -ξαφνικά, χωρίς καμιά προειδοποίηση- έγινα πολύ μεγάλη.
Όλα είναι πρωτόγνωρα για μένα. Και οι καταστάσεις και οι σκέψεις. Πολλές σκέψεις. Που αν κάποτε μου έλεγες πως θα έκανα θα σε έβγαζα τρελλό. Πώς να δράσω και πώς να μην. Αντιδράσεις πανικού. Λάθη. Κι όλοι έτοιμοι να με κρίνουν. Κατακρίνουν.


11 σχόλια:

homo anisorropus είπε...

Ήθελα να βάλω κι αυτό το τραγούδι

http://www.youtube.com/watch?v=o047MiHl--o

αν και ακολούθησα όλες τις οδηγίες του χ-μαν κάτι προφανώς δεν κατάλαβα γιατί δεν...

Ανώνυμος είπε...

Μα όλοι παντρεύονται;;; Να τους χαίρεσαι, βρε...
Αυτά που σου λέει η μάνα σου, τα λέει η κάθε μάνα. Γνωστό το τροπάριο σ΄όλες τις γλώσσες του κόσμου πια! Όλες οι κόρες έχουν σιχαθεί να τ΄ακούν, αλλά κι αυτές οταν μεγαλώσουν και κάνουν παιδιά, τα ίδια θα λένε... :Ρ

Σκοπός δεν είναι να παντρευτείς ρεεεε... ούτε να κάνεις οικογένεια και παιδιά, μη τυχόν και χαθεί το είδος μας... γι αυτό μη τους αφήνεις όλους να σε αγχώσουν για λεπτομέριες!
Σκοπός είναι να είσαι ΕΣΥ ευτυχισμένη με τις επιλογές ΣΟΥ. Αν δε σου αρέσει κάτι στη ζωή σου, το αλλάζεις έτσι όπως ΕΣΥ θέλεις κι όχι όπως σου το επιβάλει το περιβάλλον σου, ή κοινωνία ολόκληρη...
Και φρόντισε ο άνθρωπος που θα είναι κάποια στιγμή δίπλα σου να είναι αυτός που σε αφήνει να είσαι ο εαυτός σου κι όχι αυτός που είναι πρόθυμος να σου βάλει τη βέρα. Θα βρεθεί... πίστεψε το! Μπορεί να μην είναι στη Κύπρο, μπορεί να μην είναι στην Ελλάδα, μπορεί να μην είναι καν στην Ευρώπη... αλλά θα έρθει κάποια στιγμή μπροστά σου και θα καταλάβεις γιατί άργησε να εμφανιστεί... ;)

Τα φιλιά μου και μια ζεστή αγκαλιά εκ Βιέννης - πάντα!

Φώτης Μ. είπε...

άσε να παντρευτούν όλοι, να δούμε ποιοι έχουμε μείνει και μετά κάνουμε τη μοιρασιά ποιος-ποια παίρνει ποια-ποιον....! αν θέλεις σου δανείζω ( για λίγο) τη δικιά μου μητέρα η οποία έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα του μη-γάμου !

Anti-Christos είπε...

Φεγγαρό-σεληνιασμένη μου,

Η κοινωνική καταξίωση δεν επιτυγχάνεται με τον γάμο, ούτε με την τεκνοποίηση. Αυτό πρέπει να υπογραμμίζεις στους συγγενείς που σε πρήζουν, οι οποίοι βάζω στοίχημα πως ως επί το πλείστον είναι κερατωμένοι, κρυφό-δυστυχισμένοι και αν ζούσαν στο σήμερα δεν θα επιχειρούσαν τον γάμο.

Ο γάμος είναι χωρκάτικο πράμα!

Είναι ένας παρωχυμένος θεσμός, και αυτό φανερώνεται από τον αριθμό των διαζυγίων. Όταν αυτά είναι διπλάσια από τους γάμους, και όταν τα στατιστικά υποδεικνύουν την αρχρηστία του θεσμού, δεν καταλαβαίνω γιατί να εξακολουθείς να θες να παντρευτείς.

Σου λείπει η συντροφικότητα, ένας καλός εραστής, ένας φίλος. Δεκτό. Αυτό μου λείπει και μένα, όπως και το να ερωτευτώ ξανά-τρελλά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υστερούμε σχετικά με τους υπόλοιπους. Αντιθέτως, υπερτερούμε, διότι ξέρουμε τι ακριβώς ψάχνουμε και δεν θα παντρευτούμε για το χάζι.

Επίσης, να σου πω ότι, αυτό που γράφεις ότι αντιστοιχούν τέσσερις γκόμενες για έναν άντρα, είναι μύθος, στο λέω εκ πείρας.

Όπως επίσης σου λέω ότι είμαι κοντά στα 30, σινγκλ και κερνώ καφέ, όποτε θέλεις! :)

χαχαχαχα! χχ

Anti-Christos είπε...

...Και αρέσκει μου και μένα το "όχημα του Δήμου", του Δάντη!

x-man είπε...

Ηρεμήστε παιδιά. Κανένας δεν παντρεύεται χωρίς να το θέλει, ή τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Η περίπτωση των γονιών σου και της εμμονής τους να σε δουν «αποκαταστημένη» είναι η τυπική των προηγούμενων μεσογειακών γενεών που επιθυμούν να χαρούν την δημιουργία της οικογένειας των παιδιών τους και φυσικά τα πολυπόθητα εγγονάκια.

Δεν θα συμφωνήσω καθόλου με τους χαρακτηρισμούς του antί… περί κερατωμένων και κρυφό δυστυχισμένων γιατί πολύ απλά τέτοιος μπορεί να είσαι και σε οποιαδήποτε κοινή σχέση.

Εν τέλει η συμβίωση, ο γάμος, και η δημιουργία οικογένειας μπορεί να είναι πολύ όμορφο πράγμα και ίσως η πιο ολοκληρωμένη σχέση που αποφασίζει να κάνει ο άνθρωπος, αρκεί πρώτον: να βρει τον κατάλληλο σύντροφο που θα είναι έτοιμος να μοιραστεί μαζί του όχι μόνο τις ομορφιές και τις χαρές της ζωής, αλλά κυρίως τις δυσκολίες της, και δεύτερον να βάλουν (και οι δύο) στην άκρη τα ΕΓΩ τους.

Την καλησπέρα μου…. και στα δικά σου.

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΗ είπε...

perastika se osous padreftikan,i an protimas,kala na pathoun!

homo anisorropus είπε...

Apologoumai se olous gia tin ka8usterisi stis apantiseis alla epe8ane to pc mou kai mono apo douleia mporw na bloggarw pia..

Esu atithaso pneuma aisiodokso pneuma eprepe na legosoun.M aresei pou ta vlepeis ola kai panta 8etika!!!Filakia ki apo ti Lefkosia xxx

Auti ti skepsi Fwtako tin kanw ki egw, den einai polu a3iolupiti?!!:))Oso gia ti mitera, 8a ekpaideusw ti diki mou na suni8isei stin idea, nomizw 3ekinisame na mpainoume se kalo dromo.

Eimai mesa gia ton kafe Chris! Oso gia to sxolio sumfwnw se ola sou ta simeia alla parola auta 8elw ki egw na pantreytw an vre8ei pote o katallilos.

:) eyxaristw x-man mou!! Esu exeis tin tuxi na exeis ena eytyxismeno gamo kai ta vlepeis ola apo auti ti skopia, tou idanikou,pou dustuxws pia den einai kai to pio suni8ismeno prama. Makari na itan..

Kalwsorises Aganaktismeni!

Anti-Christos είπε...

Σου έστειλα μαιλ... ελπίζω να μην χάθηκε μέσα στα junk...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Κούκλα, μπας κι είσαι κι εσύ φανατική εργένω σαν κι εμένα;

Ξέρεις πόσους γνωστούς ξέρω που παντρεύτηκαν κάτω απ' την ψυχολογική πίεση του "όλοι οι φίλοι μου παντρεύτηκαν, με έπιασε πανικός";

Κι εμένα παντρεύτηκαν οι φίλοι μου, δεν μπορούμε να βγούμε πια μαζί, κι όταν βγαίνουμε κόβω φλέβες με τις βαρετές γυναίκες τους και τα διαολεμένα παιδιά τους, αλλά εκεί εγώ! Βράχος!

Μάλιστα, φρόντισα ν' αλλάξω παρέες και στέκια, αποφεύγω σαν ο διάολος το λιβάνι κοπέλες που ονειρεύονται γάμους ή θέλουν "να με γνωρίσουν στους γονείς τους", και νομίζω πως ηρέμισα αρκετά, κοιμάμαι το βράδυ χωρίς σκοτούρες και μακριά απ' τις γυναικείες υστερίες και τις κρεβατομουρμούρες...

Να φανταστείς απορώ πώς άντεχα την εποχή που ήμουν αρραβωνιασμένος (τρεις αρραβώνες μέχρι τώρα, ο καψερός!)

homo anisorropus είπε...

Tha sou steilw minimataki Chris. Pira to email sou.

Vre Askar mou?! Fanatikos ergenis kai ekanes treis arravwnes?!! Den to perimena apo sena :) Skepsou na min isoun dld :P